Innovest 2 (1)

Praktiksamarbejde betød udvikling for både Julia og Stoko Plast

Selvom Stoko Plast A/S i Lem er en lille virksomhed, er det helt store navne som DAF og MAN, der dominerer kundelisten. De stiller høje krav til kvalitet og certificeringer, og det banede vejen for en ambitiøs praktikant, der gav plads til endnu mere udvikling i en travl hverdag

Stoko Plast A/S var allerede vant til forandring og indstillet på udvikling, da virksomheden blev kontaktet af MatchMaker med forslaget om en praktikant.

- Jeg syntes, det lød som en spændende idé, og vi er åbne for nye input, fortæller Marianne Kronholm, som er Quality Manager hos Stoko Plast A/S.

Virksomheden var i gang med en automotive-certificering, der er påkrævet, når man leverer til bilindustrien – uanset om man leverer bremser eller solskærme. Og det er netop solskærme og vindafvisere til lastbiler, som er Stoko Plasts primære produkt.

Ekstra hænder til udvikling

De har nok at lave hos Stoko Plast. Det betyder også, at driften tager en del af den tid, der kunne bruges på optimering. Så her lå en oplagt opgave til Julia Qian Zhang, der begyndte i praktik hos Stoko Plast under sit kandidatprojekt som stud.polyt.

Julia var meget opsat på at skabe værdi for virksomheden. Hun blev tilknyttet virksomhedens limafdeling, hvor hun talte med medarbejderne og satte sig grundigt ind i produktionen og processerne.

- Marianne og medarbejderne i produktionen var meget søde til at hjælpe mig med information og materialer. Det gav mig mulighed for at identificere afdelingens udfordringer, forklarer Julia. Hun valgte at kaste sig over værktøjerne LEAN og Six Sigma, som hun brugte til at optimere processer i limafdelingen. 

Fra millionby til åbne vidder

Julia er fra Kina, hvor hun har studeret kemi, men kom til Danmark for fire år siden for at læse sin overbygning som cand.polyt. Her stødte hun på MatchMaker ved company dating og fik muligheden for et praktikophold.

- Jeg mener, at det er meget vigtigt med praktik, så jeg ville meget gerne til Stoko Plast, fortæller Julia, der tidligere boede i en kinesisk storby.

I dag er hun dansk gift og bor i Holstebro. Da Stoko Plast ligger i Lem, blev kontrasterne til den hverdag, Julia havde i sit hjemland, til at tage og føle på. Men hun er godt tilfreds:

- Jeg kan lide at bo i Vestjylland. Her er ren luft, mindre trafik og ingen støj. Og så holder jeg meget af naturen her, fortæller hun på dansk og fremhæver, at samarbejdet med medarbejderne på Stoko Plast også forbedrede hendes danskkundskaber.

En selvkørende praktikant

Medarbejderne var meget glade for Julias interesse i deres arbejde og for den struktur, hun fik skabt i limafdelingen.

- Hun var meget hands-on og ville gerne forstå processerne ved selv at få fingrene i arbejdet, fortæller Marianne Kronholm og fortsætter:

- Og det har da også sat gang i en masse ting, vi selv arbejder videre med nu.

Marianne blev overrasket over, at Julia som studerende arbejdede så selvstændigt. Men set i bakspejlet ville hun gerne have afsat flere ressourcer til at tage imod Julia – både for hendes og virksomheden skyld – for Marianne er ikke i tvivl om, at praktikforløbet har været til gensidig fordel:

- Jeg synes bestemt, at andre virksomheder bør gribe muligheden, for det er rigtig brugbart at få andre øjne på virksomheden og nye indspark til udviklingen, fortæller hun. Så Stoko Plast har sagt ja tak til endnu en praktikant – nu med henblik på at udvikle en hjemmeside.

Nyuddannet med erfaring

I dag arbejder Julia som kvalitetsingeniør hos Vestas, hvor hun også har med procesoptimering at gøre. Med sin erfaring fra Stoko Plast følte hun sig ikke helt nyuddannet, da hun fik jobbet – bl.a. fordi hun nu havde praktisk erfaring med LEAN- og Six Sigma-principperne.

- Selvom det var en lille virksomhed, var der masser at lære. Det hele afhænger af dig selv, og hvor ambitiøs du er, slår Julia fast. Det kan imidlertid også være en udfordring, at man bliver revet med, for Julia skrev sin kandidatafhandling sideløbende med praktikken og måtte prioritere stramt for også at få tid til den.

- Jeg satte mig ind i mere avanceret stof, end jeg selv havde forventet – og jeg arbejdede også meget, indrømmer hun.

- Gør du det samme, skal du huske at prioritere din opgave, så du ikke bliver for stresset til sidst. Men jeg er meget taknemmelig for den mulighed, jeg fik hos Stoko Plast, og for at jeg kunne komme videre med god erfaring i bagagen.

Julia Qian Zhang.

Om Stoko Plast A/S

Stoko Plast A/S producerer primært udvendige solskærme og vindafvisere til lastbiler. Virksomheden har kapacitet til at levere op mod 250.000 solskærme om året i ca. 50 forskellige modeller til kunder som DAF, MAN m.fl. Da Stoko Plast benytter sig af både termo- og vakuumformning, har virksomheden en meget fleksibel produktion, der også sætter dem i stand til at løse specialopgaver. 

Virksomhedens produktion er DS/EN ISO 9001-certificeret, og man arbejder på IATF16949-certificering, som er den eneste standard, der er anerkendt af de fleste OEM'er inden for bilindustrien. Virksomheden blev etableret i 1965, har ca. 30 ansatte og ligger i Lem. Stoko Plast A/S blev kåret til Børsen-Gazelle i 2019.

MatchMaker

Mangler din virksomhed tid og ressourcer til et konkret projekt? Eller er du studerende eller jobsøgende på jagt efter en projektvirksomhed, et job eller en praktikplads?

Så kontakt os, og hør mere om, hvordan MatchMaker kan hjælpe dig med at kickstarte karrieren eller skabe vækstfremmende resultater gennem f.eks. projektopgaver og praktikforløb.

Kontakt Susanne Trip Nielsen:

Direkte: 99 75 26 09, mobil: 21 18 47 45

E-mail: stn@rserhverv.dk

Tilmelding til nyhedsbrev

Erhvervrådets nyhedsbrev
Nyhedsbrev for iværksætteren