Innovest 2 (1)

Praktikophold gav internationale erfaringer

Vælger man et praktikophold, skal man være åben for udfordringer. Derfor greb Nicolai Alstrup Jørgensen chancen, da Gibo Plast A/S tilbød ham at føje internationale erfaringer til CV'et med et ophold på virksomhedens produktionsanlæg i Polen

Nicolai Alstrup Jørgensen har en tætpakket kalender, selvom han fortsat er studerende. Ved siden af sit studie på Aarhus Universitet arbejder han nemlig som event- og kommunikationskonsulent hos Hou Maritime Idrætsefterskole og lægger desuden mange timer som frivillig ansvarlig for fanzonen i FC Midtjylland.

Nicolai har kombineret en bachelor i erhvervsøkonomi med en kandidatuddannelse i oplevelsesøkonomi – en utraditionel, men stærk kombination, der kombinerer blandt andet projektstyring, kommunikation og entreprenørskab med forretningsudvikling.

Et uventet udlandsophold

Da Nicolai i 2019 skulle skrive bachelorprojekt om forandringsledelse på økonomistudiet, ville han gerne kombinere projektet med et praktiksamarbejde. Nicolai er opvokset i Borris, er medlem af Klub Eksilvestjyder og kom herigennem i kontakt med Ringkøbings-Skjern Erhvervsråds projekt MatchMaker.

MatchMakers projektleder satte et møde i stand mellem Nicolai og plastproducenten Gibo Plast. Kemien var god, og efter 1,5 times samtale havde begge parter en klar oplevelse af, at der var muligheder i et samarbejde. De besluttede derfor, at Nicolai skulle skrive sin bacheloropgave i samarbejde med Gibo Plast.

Det greb imidlertid om sig, da virksomhedens produktionschef Allan Borg foreslog, at Nicolai kunne komme i praktik på Gibo Plasts produktionsanlæg i Polen. Det havde Nicolai ikke lige forudset, men produktionschefen mente, at der var opgaver på den polske fabrik, som Nicolai kunne løse.

Dansk og polsk virksomhedskultur

På den polske fabrik skulle Nicolais opgave bestå i produktionsoptimering inden for logistik med det formål at skabe kortere afstand mellem produktionslinjerne. Allan Borg fløj med til Polen og blev i flere dage under Nicolais opstart.

- Den dag, jeg rejste hjem fra Polen, var det lidt som at efterlade sin søn den første dag på efterskolen, fortæller Allan Borg og fortsætter:

- Alvoren gik op for Nicolai, da vi skulle til at sige farvel, og han nu stod alene. Jeg sagde til ham, at jeg var sikker på, at han ville blive behandlet godt. Inden jeg forlod lokalet, kom Piotr ind og sagde til Nicolai, at han stod klar til at hjælpe ham – uanset hvornår – og Nicolai blev allerede der inviteret til grill hjemme hos Piotr i weekenden. Så mit sidste ord til Nicolai inden afrejse var "Der fik du lige din nye, polske far,” fortæller Allan Borg med et glimt i øjet.

Gibo Plasts administrerende direktør Lars Bering aflagde også Nicolai et besøg under praktikken, og sammen med løbende kontakt til kollegerne i Danmark gav det Nicolai god mulighed for sparring. 

Den polske ledelse og de polske kolleger var først lidt forbeholdne, og kulturen på arbejdspladsen var meget anderledes end den, Nicolai kendte fra Danmark.

- Jeg mærkede tydeligt forskellen fra første dag. Her var omgangsformerne temmelig hierarkiske og autoritære, hvor de i Danmark generelt er mere afslappede og uformelle, fortæller Nicolai og fortsætter:

- Jeg fik først opfattelsen af, at jeg skulle  bevise, at jeg var god nok. Men da de så, hvad jeg kunne, og stolede på, at jeg kom for at hjælpe dem, åbnede de til gengæld for en hjertevarme af den anden verden. Jeg kunne godt lide, at man hilser på sine kolleger med hånden hver dag. Så lærer man folk at kende – ser dem i øjnene og får mulighed for at cleare ting fra morgenstunden. Så det har jeg taget til mig.

På egen hånd i et nyt land

Nicolai havde på forhånd forventet, at der var masser af faglig erfaring at hente i praktikken, men det kom bag på ham, at han også skulle opleve så stor en personlig udvikling.

- Det er ret overvældende at komme til et andet land og skulle etablere sig og opbygge rutiner og relationer. Det er en stor udfordring som menneske, reflekterer han.

Han var dog langt fra overladt til sig selv. Den ene af de polske fabrikschefer, Piotr, blev Nicolais mentor og hjalp ham ikke kun i løbet af arbejdsdagen, men også med at blive installeret og forstå busplaner, og så inviterede han Nicolai med hjem til sin familie.

- Jeg kunne mærke, at han godt kunne lide mig, og vi talte om fordelen ved at udvise en vis ydmyghed. Alt det skabte tillid, fortæller Nicolai, der lærte meget om sig selv under opholdet.

- Da jeg mødtes med Allan, spurgte han mig, om jeg var god til at sparke døre ind. Hvis ikke jeg var det før, så blev jeg det under min praktik, og jeg fandt ud af, at jeg er god til at skabe relationer, fordi jeg ikke kommer buldrende. Samtidig tager jeg hurtigt ansvar på mig, og jeg har erkendt, at jeg godt kan lide at lede folk.

Praktik giver et forspring

Står det til Nicolai, vil han gerne i endnu en praktik, og så vil han meget gerne arbejde i udlandet igen.

- Et praktikophold er det bedste, man kan gøre for sig selv. Det giver et enormt forspring. Det giver afklaring omkring din uddannelse og erfaring, du ikke får på en skolebænk. Og så er det sjovt at få lov til at bevise, at man selv kan tage ansvar, fastslår han. 

Da Allan Borg kom for at hente Nicolai hjem igen, var han ikke i tvivl om, at praktikanten havde fået værdifulde erfaringer med i bagagen.

- Nicolai har lært rigtig meget om forandringsledelse, og han har lært så meget mere i Polen, end han kunne læse i en bog, konkluderer produktionschefen. Og Nicolai er enig:

- Jeg er taknemmelig for henholdsvis MatchMakers og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds hjælp – og så selvfølgelig for, at Gibo valgte at tro på mig og investere i mig, fortæller Nicolai.

Praktikken har givet ham et godt netværk i både Polen og Vestjylland, og han kan sagtens forestille sig at søge vestpå, når han er færdig med sin uddannelse.

- Jeg kan godt lide vestjyske forretningsfolk. De er gode og ydmyge mennesker, der lader evnerne tale, og så ved de, at man er nødt til at være foretagsom, hvis man vil have noget til at ske, slutter vestjyden.

Nicolai Alstrup Jørgensen.

Om Gibo Plast

Gibo Plast er en af Skandinaviens førende producenter af termoformede plastemner. Gibo Plast udvikler, designer og producerer termoformede plastemner ved traditionel vakuumformning, High-pressure og Twinsheet på moderne produktionsanlæg i både USA, Polen og Danmark. Gibo Plast A/S er etableret i Skjern i 1986 og leverer produkter af høj teknisk kvalitet til brug i industrier som automotive, køle-/fryseprodukter og cleantech. Derudover indgår Gibo Plasts løsninger også i belysningsprodukter og til designmøbler. Gibo Plast A/S er en del af SP Group A/S.

Læs mere om Gibo Plast her.

MatchMaker

Mangler din virksomhed tid og ressourcer til et konkret projekt? Eller er du studerende eller jobsøgende på jagt efter en projektvirksomhed, et job eller en praktikplads?

Så kontakt os, og hør mere om, hvordan MatchMaker kan hjælpe dig med at kickstarte karrieren eller skabe vækstfremmende resultater gennem f.eks. projektopgaver og praktikforløb.

Kontakt Susanne Trip Nielsen:

Direkte: 99 75 26 09, mobil: 21 18 47 45

E-mail: stn@rserhverv.dk

Tilmelding til nyhedsbrev

Erhvervrådets nyhedsbrev
Nyhedsbrev for iværksætteren