DAMRC fandt de rette frekvenser

Vestas Aircoil har sit hovedkontor i Lem og er leverandør til industri- og skibsvirksomheder. Virksomheden imødekommer alle behov indenfor køling og har i denne forbindelse haft udfordringer med, at den egenfrekvens, som køleren her, ikke må have samme frekvens, som motorens, hvorpå køleren sidder. Den udfordring hjalp Klaus Ørskov fra DAMRC, virksomheden med at løse.

Aldrig mere Tahoma

”Sådan her ser det ud, når vibrationerne på køleren og vibrationerne på motoren rammer samme frekvens,” siger Claus Ibsen, R&D Manager hos Vestas Aircoil.

På skærmen ser vi et filmklip fra 1940’erne, hvor en smuk hængebro, meget lig Storebæltsbroen, går i uhyggelige svingningerne på en måde, som man helst ikke tiltror asfalt og beton. Der er ikke tale om jordskælv, men om broens egenfrekvens, der kolliderer med vindhastigheden, der rammer et skæbnesvangert niveau netop den dag. En kombination af vridninger og lodrette svingninger (flutter) medførte, at broen blev vredet itu og faldt ned.

Det er præcis den slags uheld, som Vestas Aircoil gerne vil undgå, og det er årsagen til, at de inviterede Klaus Ørskov og DAMRC med til at skabe en vridningsstabil løsning i forholdet mellem kølere og motorer.

”Klaus er som person nysgerrig og engageret, han har et hold af specialister, der sidder klar til at hjælpe, og så er han åben for nye løsninger,” forklarer Claus Ibsen og fortæller videre, hvordan Vestas Aircoil og DAMRC sammensatte et testhold, der arbejdede sammen om en VSR-maskine, der justerer frekvensen fra høj til lav.

”DAMRC tilbød kort sagt en maskine, hvor jeg kan justere vibrationen og på den måde finde kølerens egenfrekvens,” siger Claus Ibsen, der ved hjælp af testen kan lave nye beregningsmodeller og ændre ældre modeller.

Hvorfor vælge DAMRC?

”Det gode ved Klaus Ørskov og DAMRC er netop nysgerrighed og åbenhed overfor nye løsninger kombineret med et godt team af specialister, hvor vi oplever, at der altid er nogen, der matcher vores udfordringer,” siger Claus Ibsen om årsagen til, at andre virksomheder også kan have glæde af et samarbejde med DAMRC.

Milena Watanabe Bavaresco, phd. studerende fra Brasilien med speciale i vibrationer står sammen med Frank Nielsen fra Vestas Aircoil i gang med at montere et accelerometer for at bestemme kølerens egenfrekvens. Frank Nielsen var en del af det oprindelige testhold, der arbejdede sammen med DAMRC.

Læs også om phd.-studerende, Milena Watanabe Bavaresco, der er taget fra Brasilien til Lem for at arbejde med vibrationer. Find artiklen her.

Ring til Susanne


Susanne Trip Nielsen

Erhvervskonsulent

Direkte: 99752609
Mobil: 21184745
E-mail: stn@rserhverv.dk

Eller...


Kontakt en af Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds andre medarbejdere

Se alle medarbejdere

Tilmelding til nyhedsbrev