Innovation

DAMRC fandt de rette frekvenser

Vestas Aircoil har sit hovedkontor i Lem og er leverandør til industri- og skibsvirksomheder. Virksomheden imødekommer alle behov inden for køling og har i den forbindelse haft udfordringer med, at den egenfrekvens, som køleren har, ikke må have samme frekvens som motoren, hvorpå køleren sidder. Den udfordring hjalp Klaus Ørskov fra DAMRC virksomheden med at løse.

Nye løsninger

- Sådan her ser det ud, når vibrationerne på køleren og vibrationerne på motoren rammer samme frekvens, siger Claus Ibsen, R&D Manager hos Vestas Aircoil.

På skærmen ser vi et filmklip fra 1940’erne, hvor en smuk hængebro, meget lig Storebæltsbroen, går i uhyggelige svingninger på en måde, som man helst ikke tiltror asfalt og beton. Der er ikke tale om jordskælv, men om broens egenfrekvens, der kolliderer med vindhastigheden, som rammer et skæbnesvangert niveau netop den dag. En kombination af vridninger og lodrette svingninger (flutter) medførte, at broen blev vredet itu og faldt ned.

Det er præcis den slags uheld, Vestas Aircoil gerne vil undgå, og det er årsagen til, at virksomheden inviterede Klaus Ørskov og DAMRC med til at skabe en vridningsstabil løsning i forholdet mellem kølere og motorer.

- Klaus er som person nysgerrig og engageret. Han har et hold af specialister, der sidder klar til at hjælpe, og så er han åben for nye løsninger, forklarer Claus Ibsen og fortæller videre, hvordan Vestas Aircoil og DAMRC sammensatte et testhold, der arbejdede sammen om en VSR-maskine, som justerer frekvensen fra høj til lav:

- DAMRC tilbød kort sagt en maskine, hvor jeg kan justere vibrationen og på den måde finde kølerens egenfrekvens, siger Claus Ibsen, der ved hjælp af testen kan lave nye beregningsmodeller og ændre ældre modeller.

Hvorfor vælge DAMRC?

- Det gode ved Klaus Ørskov og DAMRC er netop nysgerrighed og åbenhed over for nye løsninger kombineret med et godt team af specialister, hvor vi oplever, at der altid er nogen, der matcher vores udfordringer, siger Claus Ibsen om årsagen til, at andre virksomheder også kan have glæde af et samarbejde med DAMRC.

Milena Watanabe Bavaresco, phd.-studerende fra Brasilien med speciale i vibrationer, står sammen med Frank Nielsen fra Vestas Aircoil og er i gang med at montere et accelerometer for at bestemme kølerens egenfrekvens. Frank Nielsen var en del af det oprindelige testhold, der arbejdede sammen med DAMRC.

Læs også om phd.-studerende Milena Watanabe Bavaresco, der er taget fra Brasilien til Lem for at arbejde med vibrationer. Find artiklen her.

Ring til Susanne


Susanne Trip Nielsen

Susanne Trip Nielsen

Erhvervskonsulent

Mobil: 21184745
E-mail: stn@rserhverv.dk

Eller...


Kontakt en af Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds andre medarbejdere

Se alle medarbejdere

Pil

Tilmelding til nyhedsbrev

Erhvervrådets nyhedsbrev
Nyhedsbrev for iværksætteren