Innovest 2 (1)

Praktikant skabte plads til udviklingsprojekter hos Carl C. A/S

Forventningerne var store på begge sider, da Zhivko Bogdanov begyndte som praktikant hos masteproducenten Carl C. A/S i Skjern. Og begge parter fik kontante fordele af samarbejdet

Det var company dating, der satte Zhivko Bogdanov i kontakt med Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds projekt MatchMaker. Virksomheden Carl C. fra Skjern havde meldt sig som praktiksted og var blevet præsenteret for flere studerendes CV'er. I samråd med projektleder Karina Winkler faldt valget på Zhivko, som er bulgarer og studerende på diplomuddannelsen til bygningsingeniør.

- Vi er en produktionsvirksomhed, som gerne vil allokere mere tid til udviklingsopgaver. Men som mange andre steder stjæler driften vores tid. Med en praktikant undgik vi at ansætte, men fik stadig mulighed for at komme i gang med nogle af vores mange idéer, forklarer civilingeniør Karsten Ahle fra Carl C. A/S.

Værdi for begge parter

Der ligger en opgave i at tage imod en praktikant – præcis som med en ny medarbejder. Karsten Ahle havde f.eks. overvejet, at opgaverne skulle være varierende, så praktikperioden kunne blive både lærerig og motiverende for Zhivko.

Carl C. A/S udvikler stålmaster til en lang række formål og laver i den sammenhæng meget beregningsarbejde. Masterne skal bl.a. kunne holde til lave temperaturer, kraftig vind og tykke islag, så der skal foretages mange beregninger ved hvert nyt projekt. Her lå en oplagt opgave til Zhivko.

- Jeg var lidt nervøs i begyndelsen og spurgte ofte min mentor Karsten om hjælp. Men jeg begyndte med nogle relativt simple beregninger. Senere blev det mere avanceret, og jeg lavede også beregninger for masternes fundamenter, fortæller Zhivko.

Praktikarbejdet kom også til at omfatte udarbejdelse af specifikationer og tekster til produktblade og hjemmeside samt helt konkrete forbedringsopgaver til produktionen. Her fik Zhivko mulighed for at teste sine beregninger i praksis og evaluere resultaterne på en måde, han ikke havde erfaring med fra skolen.

- Som praktikant skal man være fleksibel og indstillet på, at der også kan være opgaver, man ikke lige havde forventet. Sådan er det jo også, når man en dag er færdiguddannet og får job, konkluderer Zhivko.

Danskundervisning fremmer trivsel

De engelsksprogede ingeniørstudier i Danmark er populære blandt udenlandske studerende. Derfor er der mange ikke-dansktalende studerende blandt de studerende, som søger praktik.

- Vores største bekymring var sprogbarrieren, fortæller Karsten Ahle og fortsætter:

- Det handler ikke om det faglige, for det er naturligt for ingeniører at tale engelsk, men det er socialt udfordrende og kræver mod fra den studerende. Det gik fint, men fremover vil vi stille som krav, at de udenlandske studerende tager danskundervisning – ikke mindst for deres egen skyld.

Det genkender Zhivko, som nu har været i Danmark i tre år.

- Jeg lærte en del dansk under opholdet, fortæller han, mens han dog fortsat foretrækker, at samtalen foregår på engelsk.

- Alle taler jo engelsk – både på kontoret og i produktionen – men de vil selvfølgelig helst tale dansk, så jeg vil da råde andre udenlandske studerende til at lære dansk.

Zhivko nævner netop det sociale som én af de ting, der gjorde størst indtryk på ham under praktikopholdet:

- Karsten havde kobberbryllup, mens jeg var i praktik. Det var hyggeligt, at vi kolleger var med til aftensang hjemme hos Karsten og hans familie dagen før, og sjovt at opleve, hvordan danskerne fejrer det. Jeg kunne også godt lide julefrokosten hos Carl C., hvor vi talte om alt muligt andet end arbejde – så føler man sig mere som venner end bare kolleger.

Hjælp til lokal bolig

Da Zhivko begyndte i praktik, flyttede han fra Horsens til Skjern. I den første tid var fritiden lidt ensom og kedelig, men efterhånden lærte han nogle andre unge at kende, som han gik ud med i weekenden. Han holdt også af den vestjyske natur, som bød på flottere rammer for hans løbeture end dem, han kendte fra Horsens.

- Jeg søger ind på overbygningsuddannelsen nu og håber at komme til at bo i en større by, hvor der sker lidt mere. Men får jeg en dag familie, vil jeg gerne bo i en mindre by som f.eks. Skjern. Der er trygt, smukt og velorganiseret, fortæller Zhivko, som forventer at blive i Danmark.

Hos Carl C. er de blevet så glade for praktikordningen, at de har fået endnu en studerende i 20 ugers praktik. Han går til danskundervisning og bor i Borris, hvor han også spiller fodbold i sin fritid.

Praktikanter er en ressource

- For os er de studerende en ressource – ikke en tidssluger. De kommer med ny, opdateret viden, de er ivrige efter at lære og hurtige til at sætte sig ind i nye ting. Så vi får værdi ud af dem, forklarer Karsten Ahle, der også fortæller, at praktikforløbet kun krævede ét telefonmøde med skolen.

- Som lille virksomhed ser vi det desuden som en oplagt mulighed for employer branding – at vi kan gøre skolerne og de snart færdiguddannede kandidater opmærksomme på vores navn. Mange studerende vil sikkert gerne ind hos de rådgivende ingeniørvirksomheder, men der er faktisk også rigtig mange muligheder i små virksomheder. Så til andre virksomheder i regionen vil jeg da bare sige: Kast jer ud i det!

Om Carl C. A/S

Carl C. fremstiller stålmaster, fundamenter og tilbehør. Virksomheden har netop fejret 50-årsjubilæum og har i årenes løb opbygget en bred erfaring og ekspertise inden for stålmaster til en lang række brancher. Produktionen omfatter bl.a. meteorologi-, højspændings-, flagstangs- og belysningsmaster samt stålkonstruktioner til højspændingsstationer og vejportaler til trafikinformation.

Virksomheden beskæftiger ca. 55 medarbejdere. Carl C. A/S er certificeret i henhold til kvalitetsledelsessystemet DS EN ISO 9001 og efter DS EN ISO 3834-2 og DS EN ISO 1090 EXC 1-4. Carl C. A/S kan derfor udføre og CE-mærke stålkonstruktioner efter de strengeste krav i Europa.

Læs mere om Carl C. her.

MatchMaker

Mangler din virksomhed tid og ressourcer til et konkret projekt? Eller er du studerende eller jobsøgende på jagt efter en projektvirksomhed, et job eller en praktikplads?

Så kontakt os, og hør mere om, hvordan MatchMaker kan hjælpe dig med at kickstarte karrieren eller skabe vækstfremmende resultater gennem f.eks. projektopgaver og praktikforløb.

Kontakt Susanne Trip Nielsen:

Direkte: 99 75 26 09, mobil: 21 18 47 45

E-mail: stn@rserhverv.dk

Tilmelding til nyhedsbrev

Erhvervrådets nyhedsbrev
Nyhedsbrev for iværksætteren