Campus ude - gruppefoto

Fællesskab skal tiltrække højtuddannede

I Ringkøbing er et tidligere plejehjem med hæderkronet bygningskultur blevet til Career Campus – midlertidig indkvartering for byens højtuddannede tilflyttere

Career Campus er et bofællesskab i Ringkøbing, som huser højtuddannede medarbejdere fra hele verden. Det tidligere plejehjem er nu renoveret, og nye beboere kan finde fællesskab med andre, inden de beslutter sig for, om de vil blive i byen. Projektet er én blandt flere brikker i kommunens langsigtede erhvervspolitik.

Da Berit Mikkelsen besluttede sig for at udskifte adressen i Horsens med Ringkøbing, faldt blikket på Career Campus.

- Jeg tænkte, at det var en god måde at starte op i byen på. Jeg var ikke i tvivl om, at det var her, jeg ville bo, men det tiltalte mig at møde andre tilflyttere og have tid til at finde ud af, hvor i byen jeg ville slå mig ned, siger Berit Mikkelsen.

Den tilgang ligger godt i tråd med hele idéen bag Career Campus: At bruge en af Ringkøbings fine Ulrik Plesner-tegnede bygninger til at skabe et miljø, som giver tilflyttere en chance for at se byen an og skabe sig et socialt netværk, inden de beslutter sig for, om de vil blive.

Før projektet var stedets succes allerede i hus. Alle værelser var bookede, beboerne var glade, og lokale virksomheder bakkede op. Men bygningen havde også set bedre dage. Et institutionelt plejehjemslook, fugtproblemer og et tag, som sang på sidste vers, var blot nogle af de udfordringer, der stod i vejen. Derfor besluttede Erhvervsrådet, at bygningen måtte renoveres, og man søgte Stedet Tæller om støtte til projektet.

Fællesskab er nøglen

Det store billede ser sådan ud: Fordi det lokale uddannelsessystem kun omfatter ungdoms- og akademiuddannelser, vælger mange unge at forlade byen for at læse videre, og de fleste vender ikke tilbage. Blandt andet derfor er akademikerne blevet færre i den vestjyske by.

At tiltrække og fastholde højtuddannede medarbejdere til det buldrende vestjyske erhvervsliv står derfor højt på kommunens prioriteringsliste. Job er der nok af. Det forklarer Lene Hagerup Hindbo, souschef i Erhvervsrådet, fra sit kontor i Skjern. Gennem samarbejder med universiteter, tilflytterjob og matchmaking mellem kandidater og virksomheder arbejder hun for at hjælpe lokale virksomheder med at få adgang til relevant arbejdskraft.

I Career Campus får tilflytterne en midlertidig, møbleret bolig for en rimelig husleje. En pedel sørger for, at det hele kører, for småreparationer og for rengøring af fællesarealerne. I cykelkælderen har tidligere beboere efterladt cykler, som de nye beboere kan låne, og en privat virksomhed har stillet en bil til rådighed, der kan lejes på timebasis.

- I Ringkøbing har vi masser af spændende arbejdspladser til akademikere, men vi ved, at uanset om man kommer hertil fra Aarhus eller Indien, kan det være ensomt at rykke teltpælene til en ny by, hvis ikke man har et netværk i forvejen, siger Lene Hagerup Hindbo om idéen, der opstod tilbage i 2009, da kommunen gik i gang med at udvikle en ny bosætningsstrategi.

Det er især følelsen af at være en del af et fællesskab, som gør hele forskellen for, hvor hurtigt tilflytterne finder sig til rette.

- De færreste akademikere savner kollegielivet, men mange er glade for at have nogen at spise aftensmad sammen med. Det handler om at finde ligesindede at vende dagen med eller gå i svømmehallen eller biografen med. Det sociale element kan ikke overvurderes, slår Lene Hagerup Hindbo fast.

Et godt sted at starte

Berit Mikkelsen landede et job som senior quality engineer hos Eagle Burgmann, og for hende var det først og fremmest stedets gode værelser og faciliteter samt nærheden til natur, svømmehal og fitness, som fik hende til at lægge billet ind på en midlertidig bolig i Career Campus. Bofællerne var tilflyttere fra alle egne af verden - fra Venezuela til Aserbajdsjan - eller de var danskere, der, ligesom Berit Mikkelsen, skulle have lidt tid til at beslutte sig for, hvor de skulle bo, eller om de ville blive.

- Mit indtryk var, at det at bo på Career Campus var en fordel for os alle, men ikke mindst for dem, der var kommet hertil fra den anden side af jorden. Det er et godt sted at starte, og jeg kan ikke forstå, at der ikke er flere byer, der har taget idéen til sig, siger Berit Mikkelsen.

Også de lokale virksomheder er glade, og Erhvervsrådet har et godt samarbejde med en bred vifte af lokale virksomheder. Vestas er en af dem. Her arbejder Krista Faurby som Personal Assistant og står for at booke nye medarbejdere ind på Career Campus.

- I Vestas ansætter vi højtuddannede ingeniører fra hele verden, og for dem er det en stor fordel at rykke ind i en billig, midlertidig bolig, hvor det hele fungerer. Og samtidig kan de lynhurtigt få sig et socialt netværk. Det er vigtigt i en by som Ringkøbing, hvor gaderne er som blæst efter kl. 18. Vi savnede Career Campus, mens bygningen blev renoveret, siger Krista Faurby.

Holdbart resultat

Forrige ombygning var i 1979, og dengang var man ikke bange for at gå hårdt til den. Mange arkitektoniske kvaliteter gik tabt på den konto, og for arkitekt Rasmus Thrane, som rådgav projektet, var opgaven at finde ind til noget af bygningens oprindelige stemning.

Helt konkret bestod projektet af en gennemgribende renovering af bygningens 12 værelser med eget bad samt af bygningens fællesfaciliteter. Fra hjørneværelset, hvor plejehjemmet havde frisørsalon, kan fjordens glitrende, blå vand skimtes i det fjerne. Da bygningen var et plejehjem, var det her, damerne fik sat curler i det blånede hår, men gulvet skrånede en anelse.

- Når man er i bygningen i dag, kan man godt se, at der er sket noget. Ikke fordi vi har ønsket det sådan, men fordi der er nogen før os, som allerede har slettet dens oprindelige spor. Det kunne vi ikke gøre om, men vi kunne sørge for at bevare alle de små skævheder og bruge gode materialer og gennemprøvede, tekniske løsninger. Så resultatet er gedigent og ærligt og holder også på langt sigt, slår arkitekten fast.

I dag har nylagte, brede plankegulve afløst 1970’ernes brune linoleum. Karrygule loftsplader, et andet halvfjerdserrelikt, er også væk. Bedagede termovinduer er erstattet af småsprossede, kitfalsede vinduer. Nymalede, lyse værelser er møbleret med moderne møbler fra firmet Hay. Og nye beboere er klar til at rykke ind.

- Covid-19 har betydet, at vi en overgang havde seks tomme værelser, fordi de nye beboere var fanget i Indien. Men ellers har vi haft 100 procent belægning, og cirka en tredjedel ender med at blive i byen, siger Lene Hagerup Hindbo.

I skrivende stund er man i fuld gang med at renovere stedets 1970’er-tilbygning, så endnu flere beboere kan få glæde af de opdaterede rammer. Når de åbner hoveddøren til det opgraderede Career Campus, vil en af de nuværende beboere stå parat til at tage imod og vise rundt. På værelset er sengen redt, og håndklæderne ligger klar. Velkommen til Ringkøbing.

Career Campus i Ringkøbing.

Ring til Majda


Majda Kadenic Overby

Majda Kadenic Overby

Koordinator for Career Campus

Direkte: 99752611
Mobil: 20418232
E-mail: maj@rserhverv.dk

Eller...


Kontakt en af Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds andre medarbejdere

Se alle medarbejdere

Pil

Tilmelding til nyhedsbrev

Erhvervrådets nyhedsbrev
Nyhedsbrev for iværksætteren