Når affald bliver en ressource

Erhvervsrådet hjælper virksomheder med at GRO

Hos Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd har vi stort fokus på cirkulær økonomi og hvordan kan vi skabe mere bæredygtighed og ressourceoptimering i de enkelte virksomheder. ”Vi hjælper med at sætte en grøn dagsorden, og ser hvordan vi kan løfte virksomheden til næste grønne niveau. Vi kalder det GRO”.

 

Strandbygaard A/S har fokus på miljøet

Strandbygaard A/S trykker med omtanke og er i front, når det gælder kvalitet og miljø. Virksomheden er miljøcertificeret i henhold til ISO 14001 og EMAS, som stiller krav til, at virksomheden hele tiden har fokus på miljøforbedringer. Virksomheden er derfor også altid åben for nye, ”grønne input” og takkede derfor straks ja til at blive en del af GRO projektet.

 

Når affald bliver en ressource

”På et GRO-møde drøftede vi vores nye affaldsfraktioner, og det blev hurtigt klart, at noget af vores brændbare affald muligvis kunne blive en anden virksomheds ressource,” udtaler Miljø/LEAN koordinator Janet Fredensborg.

Konsulenterne i GRO projektet undersøgte sagen og fik hurtigt etableret en kontakt imellem Strandbygaard og Makerspace – en del af Ringkøbing-Skjern Kommune. Makerspace er etableret på alle overbygningsskoler i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor formålet er, at skoleelever og lærere får adgang til den nyeste teknologi inden for digital produktion og design.

”Makerspace kan bruge nogle af vores PVC-fri materialer til at eksperimentere med, printe på, skære i og fx lave smykker af. Vi har opstillet vippecontainere i produktionen, som kun bruges til materialer til Makerspace. Jeg sender en mail, når de kan komme og afhente et nyt læs. Vi sparer penge på at kaste affaldet i brændbart og er samtidig med til at uddanne unge i Ringkøbing-Skjern Kommune. Affaldet får et ekstra liv. Det er da ren win-win,” siger Janet Fredensborg.

 

Erhvervsrådet som ”bindeled”

Rene fra Makerspace er begejstret for samarbejdet. ”Vi sparer på forbruget og vores omkostninger bliver minimeret. I stedet for at vi skal ud og lede efter materiale eller direkte købe materiale, får vi her foræret materiale.”

GRO-konsulenterne Susanne Trip Nielsen og Lars K. Jørgensen er yderst positive overfor det konkrete resultat i form af dialogen med Strandbygaard Grafisk og Makerspace. ”Den konkrete case viser, at vores lokale virksomheder har det rigtige mindset i forhold til den grønne dagsorden, udnyttelse af ressourcer og samarbejde. Vi oplever i stigende grad interesse fra det lokale erhvervsliv og flere virksomheder har igangsat en proces sammen med erhvervsrådet, hvor der sættes fokus på cirkulær økonomi, grønne forretningsmodeller og bæredygtighed.”

Erhvervsrådet er glade for at kunne være bindeled mellem erhvervslivet og folkeskolen – være med til at bidrage med læring og udvikling hos unge via det samarbejde der nu er sket mellem Makerspace og Strandbygaard. Læring i hvordan vi kan genanvende materiale og passe på miljøet. GRO er med til at skabe vækst på mange måder.

Læs mere om GRO og om hvad vi kan gøre for dig her.

                       

Få nyheder i din indbakke
Tilmelding til nyhedsbrev

Du kan læse mere om tilflytterjobordningen her