Innovest 2 (1)

Affald er en ressource

Strandbygaard A/S trykker med omtanke og er i front, når det gælder kvalitet og miljø. Virksomheden er ISO 14001- og EMAS-certificeret, hvilket stiller krav til, at virksomheden hele tiden har fokus på miljøforbedringer. Virksomheden er derfor også altid åben over for nye, grønne input og takkede af den grund straks ja til at blive en del af Erhvervsrådets grønne initiativ.
 
- På et møde drøftede vi vores nye affaldsfraktioner, og det blev hurtigt klart, at noget af vores brændbare affald muligvis kunne blive en anden virksomheds ressource, fortæller Miljø og LEAN-koordinator Janet Fredensborg.

Konsulenterne i projektet undersøgte sagen og fik hurtigt etableret kontakt imellem Strandbygaard og Makerspace – en del af Ringkøbing-Skjern Kommune. Makerspace er etableret på alle overbygningsskoler i Ringkøbing-Skjern Kommune, og formålet er, at skoleelever og lærere får adgang til den nyeste teknologi inden for digital produktion og design.

- Makerspace kan bruge nogle af vores PVC-fri materialer til at eksperimentere med, printe på, skære i og lave smykker af. Vi har opstillet vippecontainere i produktionen, som kun bruges til materialer til Makerspace. Jeg sender en mail, når de kan komme og afhente et nyt læs. Vi sparer penge på at kaste affaldet i brændbart og er samtidig med til at uddanne unge i Ringkøbing-Skjern Kommune. Affaldet får et ekstra liv. Det er da ren win-win, siger Janet Fredensborg.

Virksomhederne har det rigtige mindset

Konsulent Rene Sinbæk fra Makerspace er også begejstret for samarbejdet:

- Vi sparer på forbruget, og vores omkostninger bliver minimeret. I stedet for at vi skal ud at lede efter materiale eller direkte købe materiale, får vi det nu foræret, siger han.

Konsulenterne Susanne Trip Nielsen og Lars K. Jørgensen er glade for det konkrete resultat i form af dialogen mellem Strandbygaard A/S og Makerspace.

- Den konkrete case viser, at vores lokale virksomheder har det rigtige mindset i forhold til den grønne dagsorden, udnyttelse af ressourcer og samarbejde. Vi oplever i stigende grad interesse fra det lokale erhvervsliv, og flere virksomheder har igangsat en proces sammen med Erhvervsrådet, hvor der sættes fokus på cirkulær økonomi, grønne forretningsmodeller og bæredygtighed, fortæller konsulent Lars K. Jørgensen.

Med sit initiativ til grøn omstilling kan Erhvervsrådets konsulenter også hjælpe din virksomhed med at blive mere grøn. Læs mere her.

Tilmelding til nyhedsbrev

Erhvervrådets nyhedsbrev
Nyhedsbrev for iværksætteren