Vi havde ikke selv opdaget muligheden

Ferrodan er et jernstøberi i Skjern. Det er et marked, som er præget af høj konkurrence fra både indland og udland, og det stiller store krav til udvikling at skulle fastholde sin position. Ferrodan er en ordreproducerende virksomhed, som laver mange mindre serier og prototyper for deres kunder. Virksomheden er netop nu i gang med at udvikle en ny arbejdsmetode – et arbejde som de har fået hjælp til gennem ordningen Innoboost, der støtter udviklingsarbejdet i virksomheder med viden og kompetencer. For Ferrodan har det betydet et godt samarbejde med VIA i Horsens. 

- I dag tager det typisk 3 – 5 uger, fra vi modtager tegninger på en prototype, som skal udarbejdes, til vi kan levere den til kunden. Den tid vil vi kunne reducere helt ned til fem arbejdsdage, hvis vi kan lave de modeller, vi støber efter, med en 3D printer i fremtiden, siger produktionschef Henrik Johansen fra Ferrodan.

Kortere leveringstid
En hurtigere leveringstid er et væsentligt parameter for kunderne, som ofte selv befinder sig i en kritisk fase i produktudviklingen. En kortere leveringstid vil betyde, at tiden fra en god ide opstår, og til et færdigt produkt kan lanceres på markedet vil blive væsentligt kortere. 
For at lave et støbt jernprodukt, som ikke har brug for omfattende og ressourcekrævende efterbehandling, skal overfladen på modellen være meget glat, og det er her udfordringen er.

- 3D printere laver i dag en ru og lidt riflet overflade, og det er ikke godt for vores produktion. Vi er ikke interesserede i at udvikle en 3Dprinter, men vi vil gerne se, om vi kan udvikle en metode, så vi kan bruge nogle af de printere, der er på markedet i dag. Desuden vil vi gerne finde ud af, om det forretningsmæssigt set er mest hensigtsmæssigt at købe en printer, eller om det er bedre at købe den ydelse ude af huset. Det er det, vi er ved at finde ud af nu i samarbejde med VIA i Horsens.

Vejledning fra Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd
Det var Ringkøbing Skjern Erhvervsråd, som gjorde Ferrodan opmærksom på, at der er mulighed for at søge om støtte til udviklingsarbejdet – og det var i samarbejde med Erhvervsrådet, ansøgningsskemaet blev udfyldt, så Ferrodan fik de bedste muligheder for at få støtte til arbejdet. Selv om Ferrodan er på et marked, hvor det er nødvendigt at forny sig og udvikle forretningsmodellen for at kunne møde kundernes behov, så tror Henrik Johansen ikke, at de havde fået udnyttet muligheden for at få hjælp til arbejdet, hvis de ikke havde været i kontakt med Ringkøbing Skjern Erhvervsråd.

- Jeg tror ganske enkelt ikke at vi var blevet opmærksomme på, at den mulighed fandtes, siger Henrik Johansen. Og det havde været ærgerligt for både Ferrodan og hele kommunen, for Henrik Johansen forventer, at projektet vil kunne føre til vækst og flere medarbejdere i virksomheden.
 

Få nyheder i din indbakke
Tilmelding til nyhedsbrev

Du kan læse mere om tilflytterjobordningen her